Macro Wereld Blog

Macro Wereld Blog

Oostvaardersveld 09-12-2017

Fotosafari´sPosted by Bert de Ruiter Sun, December 17, 2017 11:54:54

Op zaterdag 9 december weer een dagje rondgezworven door het Oostvaardersveld. Nu het insectenseizoen helemaal stil ligt, richt ik mij meer en meer op vogels.
De Oostvaardersplassen zijn daar voor een prima gebied, daar er meerdere observatiehutten zijn en uiteraard een scala aan vogels.
Eén van de plaatsen waar ik regelmatig een kijkje ga nemen is vogelkijkhut De Poelruiter, gelegen in het Oostvaardersveld, op slechts een paar honderd meter van het bezoekerscentrum aan de Knardijk.

Hieronder een aantal foto´s van de omgeving en een aantal waargenomen soorten.

Uitzicht vanuit Vogelkijkhut De Poelruiter:


een Dodaars - Tachybaptus ruficollis


een Fuut - Podiceps cristatus


een Kuifeend - Aythya fuligula ♂


een Kuifeend - Aythya fuligula ♀


een Roerdomp - Botaurus stellaris


en het uitzicht vanuit Vogelkijkhut De Kluut.Oostvaardersveld 16-09-2017

Fotosafari´sPosted by Bert de Ruiter Sun, September 17, 2017 08:58:50
Gisteren een dagje wezen vogelspotten in het Oostvaardersveld, onder andere vanuit vogelkijkhut de Poelruiter. Heerlijk dag, rust, ruimte en af en toe een buitje.

Veel vogels gezien:

Aalscholvers, meerkoeten, ganzen, zwanen, ijsvogel, slobeenden, zilverreigers, zeearend, etc.

Van sommige exemplaar mooie foto´s kunnen maken, waaronder een vissende jonge Fuut en een jonge Aalscholver.
Helaas was deze Zeearend te ver weg voor een goede foto. Volgende keer beter zullen we maar hopen.

Hieronder een plaatje vanuit de Poelruiter .....een jonge Aalscholver .....en een jong Waterhoen .....


en een vissende jonge Fuut.Bargerveen 15-03-2017

Fotosafari´sPosted by Bert de Ruiter Sat, March 18, 2017 09:48:46
Afgelopen woensdag voor het eerst dit jaar weer eens een rondje Bargerveen gedaan. Het Bargerveen lag er mooi bij onder invloed van een heerlijk voorjaarszonnetje.

Met uitzondering van de gebruikelijk Eenden & Ganzen was het nog vrij rustig. Naast een Grote Bonte Specht ♀, een Rietgors ♂ en een handjevol Bijen & Hommels was het erg stil in de lucht.

Heerlijk gewandeld, genoten van de rust en op het eind van de wandeling nog kunnen genieten van een jonge Adder, die op een graspol zich op lag te warmen in de zon.

Hieronder een kleine fotoimpressie:


Landschap Overijssel

NieuwsPosted by Bert de Ruiter Sat, March 18, 2017 09:34:26
Een aantal weken geleden werd ik (via waarneming.nl) benadert door een medewerker van het Landschap Overijssel, met de vraag of ze één van mijn foto´s mochten gebruiken voor een artikel over Hommels in hun donateursmagazine "Natuurlijk Overijssel".
Het betreft een foto van een Akkerhommel, welke ik in maart 2014 gemaakt heb in onze achtertuin. Nu, precies drie jaar later, maakt deze foto dus onderdeel uit van een artikel genaamd "De Groene Verdieping - Dag bloemen, dag hommels".

Van de week een exemplaar van dit magazine mogen ontvangen als dank voor mijn bijdrage.

Hieronder de betreffende foto.

Buurserzand

Fotosafari´sPosted by Bert de Ruiter Sat, March 04, 2017 08:35:35
Op 18 februari ben ik op fotosafari geweest in het Buurserzand, een uniek natuurgebied even ten oosten van Haaksbergen. Het gebied omvat bossen en heidevelden, inclusief de nodige vennen.
Ongeveer 5½ uur gewandeld door dit mooie natuurgebied en daar bij de nodige paddenstoelen gefotografeerd.
Voor insecten was het nog te vroeg in het seizoen. Daarvoor moet ik in het voorjaar nog maar eens terug, want in dit gebied kun je doorgaans veel libellen, vlinders en zandbijen waarnemen.

Hieronder een aantal foto´s van dit natuurgebied, alsmede een aantal paddenstoelen. Oh ja, ook nog een paartje Grote bonte specht waargenomen, die druk in de weer waren boven in de boomkruinen.Natuur in Beeld

NieuwsPosted by Bert de Ruiter Sat, March 04, 2017 08:02:33
Natuur in Beeld is een initiatief van het Naturalis Biodiversity Center & Partners. Het streven van dit initiatief is, om de Nederlandse biodiversiteit zo compleet mogelijk in beeld te brengen. Door de inspanningen van een aantal professionals en een groot aantal enthousiaste amateurs, komt er van steeds meer soorten fotomateriaal beschikbaar, maar zijn er helaas ook nog veel soorten waar geen beeldmateriaal voor handen is.

Sinds eind oktober ben ik druk bezig om te zien of ik fotomateriaal in mijn archief heb, wat in aanmerking komt voor plaatsing op Natuur in Beeld. De foto´s moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Naast de kwaliteit en de grootte van de fotobestanden is het ook van belang, dat de aangeboden foto´s een meerwaarde hebben boven het al beschikbare materiaal. Voor alle voorwaarden kunt je terecht op de startpagina van Natuur in Beeld.

Inmiddels zijn er al 67 van mijn foto´s opgenomen in de beeldbank, waarvan ik bij een aantal soorten de eerste beeldaanbieder ben. Daarnaast zijn er nog een aantal foto´s in behandeling en wachten op goedkeuring voor plaatsing.

Kijk voor mijn bijdragen aan dit initiatief naar mijn fotopagina op Natuur in Beeld.
Bremer Wildernis

NieuwsPosted by Bert de Ruiter Sat, November 26, 2016 09:39:40
Sinds vanochtend staat er een nieuwe pagina online, gewijd aan een paddenstoelensafari in de Bremer Wildernis in Gaasterland.

Ik heb de Bremer Wildernis leren kennen door toedoen van mijn vriend Auke, met wie ik op 24 november 2014 een bezoek gebracht heb aan dit gebied.


Op de nieuwe pagina staan 39 paddenstoelenfoto´s en dit is de eerste keer, dat ik dergelijke foto´s op mijn website toon.

Interesse, kijk op Macro Wereld.

IJsvogelsafari

Fotosafari´sPosted by Bert de Ruiter Sat, October 22, 2016 07:17:38
Eén van mijn grote wensen op fotografiegebied, was het vastleggen met de camera van een IJsvogel. Tot op heden had ik tijdens mij zwerftochten door de natuur weleens een IJsvogel voorbij zien vliegen, maar helaas niet meer dan dat.

Op 3 september ben ik de hele dag op vogelsafari geweest in de Flevopolder, samen met Maaike, Robin & Willem Bakker. Ik kreeg van Robin & Willem een aanbod om mee te gaan naar een aantal locaties met bijna 100% "IJsvogelgarantie".

Onderweg naar onze eerste locatie, zagen we al na een paar minuten lopen de eerste IJsvogels voorbij vliegen langs het pad richting de Lepelaarhut, maar eenmaal bij de hut duurde het bijna een uur voor dat de eerste IJsvogel zich liet zien. Het vogeltje zat eigenlijk net iets te ver weg voor een goede foto, maar "who cares", ik had mijn eerste IJsvogel vastgelegd.Op de terugweg van de Lepelaarhut naar de auto´s, kregen we langs het Trekvogelpad onze tweede IJsvogel in het vizier.
Eerst gezeten op de dekplaat van een stuw, vlak daarna op een stokje achter de stuw en een paar minuten later even verderop in het riet. Deze zat al dichterbij.


Aangekomen op onze volgende locatie in de omgeving van het Oostvaardersveld, werden we vrijwel onmiddellijk aangenaam verrast door de aanwezigheid van een jong mannetje, die ons gedurende 10 minuten trakteerde op een vis- en vliegshow en die tussendoor ook nog even de tijd nam om voor onze camera´s te poseren. Me Happy smileyAl met al een geweldige dag. Missie geslaagd !!!


Next »